Slecht horend of doof internetten.

Posted on .

In eerste instantie zou je verwachten dat een auditieve handicap niet zo beperkend is bij het surfen over het internet. Toch zijn er zeker zaken waar je rekening mee kunt houden. Het gaat dan vaak om filmpjes en animaties waarin geluid een belangrijke rol speeld voor het overbrengen van informatie. Hulpmiddelen Van de televisie kennen […]

In eerste instantie zou je verwachten dat een auditieve handicap niet zo beperkend is bij het surfen over het internet. Toch zijn er zeker zaken waar je rekening mee kunt houden. Het gaat dan vaak om filmpjes en animaties waarin geluid een belangrijke rol speeld voor het overbrengen van informatie.

Hulpmiddelen

Van de televisie kennen we de ondertiteling. Sinds enige tijd is ondertiteling ook te gebruiken in verschillende media-spelers. In de opslag structuur van de video bestanden is ruimte gereserveerd voor de ondertiteling van de beelden. Het is dan aan de maker van het filmpje om deze ruimte ook te gebruiken.

Ook in het veel gebruikte Flash van Macromedia is veel aandacht voor toegankelijkheid. De laatste versies hebben de mogelijk om gegevens speciaal voor bijvoorbeeld schermlezer beschikbaar te stellen.

Veel minder bekend is de mogelijkheid om de tekst in een website geschikt te maken voor schermlezers die de tekst uitspreken. Door gebruik te maken van XHTML is de tekst al goed toegankelijk, maar het kan beter. Zo kunnen in de CSS stijldefinities verschillende instellingen worden gemaakt voor spraak. Het volume kan worden gewijzigd om bijvoorbeeld een teaser tekst extra aandacht te geven. Maar ook de snelheid en toonhoogte kan worden aangegeven.

Nog niet heel veel schermlees programma’s kunnen met deze instellingen overweg. Dit komt omdat de bezoeker die gebruik maakt van hulpmiddelen als schermlezers, vaak verouderde apparatuur gebruikt. De schermleessoftware loopt al snel enige jaren achter op de huidige ontwikkelingen.

Andere handicaps

Door een website geschikt te maken voor mensen met auditieve handicaps, zijn niet alleen mensen geholpen die slechthorend of doof zijn. Ook mensen die slechtziend of blind zijn en gebruik maken van een schermlezer hebben baat bij een auditief-toegankelijke website. De schermleessoftware die deze mensen gebruiken kan de aanvullende informatie ook weergeven. Zo hebben zij ook een beter beeld van de aangeboden content.

Bert de Weerd user experience designer